Dikkat dağınıklığı başka bir ifade ile dikkat eksikliği çocuklarda daha çok okula başlanması ile birlikte fark edilen durumlardan biridir. Erken teşhis ve doğru tedavi ile dikkat dağınıklığına bağlı ortaya çıkan birçok olumsuz karekteristik özellik engellenebilmektedir.
Dikkat Dağınıklığı Belirtileri
- Çocuklarda okulda başarısız olma,
- Uzun süre bir oyun oynayamama,
- Uzun cümleleri anlayamama,
- Uzun süre bir yerde sabit kalmama,
- Detaylara özen göstermeme,
- İnce motor becerilerinde eksiklik,
- Alışkanlık edinmede güçlenme,
- Fazla konuşma,
- Sabırsızlık,
- Aşırı hareketlilik,
- Dürtüsel davranışlar,
- Karşı tarafı dinlememe
Dikkat Dağınıklığı Nasıl Tedavi Edilir?
Dikkat dağınıklığı tedavisi yapılırken öncelikli olarak teşhis konulması gerekmektedir. Teşhis konulması sürecinde uygun test ve değerlendirmeler ile bireyin dikkat dağınıklığı olup olmadığı ölçülür.
Dikkat dağınıklığı tedavisi düzenli olarak yapılması gereken bazı uygulamaları kapsamaktadır. Tedavi yöntemi seçilirken bireyin yaşı, cinsiyeti ve benzeri durumları göz önünde bulundurulur. İlaçsız tedavi yöntemleri, günlük egzersizler ve benzeri yöntemler ile tedavi mümkündür.
Dikkat dağınıklığının tedavisinde önemli olan bir nokta da dikkat dağınıklığı hakkında ebeveynlerin bilgilendirilmesidir. Ebeveynlere uygun eğitimin verilmesi ile çocukları ile iletişim sorunları yaşamamaları için gereken adımlar atılmalıdır. Hiperaktif davranışlar çocuğun şımarık olduğu anlamına gelmez. Aksine çocuğun farkında dahi olmadan sahip olduğu bir rahatsızlıktır.