Otizm Spektrum bozukluğu bireyin belin gelişiminde sorunlara neden olan tıbbi bir durum olarak nitelendirilir. Bu rahatsızlığa sahip olan çocuklar ile iletişim kurmak ve günlük hayatın idamesini sağlamak için özel eğitim seçeneklerini değerlendirmek gerekmektedir. Erken teşhisin büyük önem taşıdığı Otizm spektrum bozukluğu nedir sorusu hakkında merak edilen yanıtlar yazımızda.
Otizm Spektrum Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Küçük yaşlardan itibaren tedavisi şart olan Otizm spektrum bozukluğu belirtileri ile kolayca fark edilebilir olan bir rahatsızlıktır. Rahatsızlığın fark edilmesinde ebeveynlerin etkili olarak çocukları ile iletişim kurma düzeyi, çocuklarının gelişimlerini ne kadar takip ettikleri büyük önem taşır.
Bireyin otizm belirtilerini ne kadar az ya da çok gösterdiği için erken teşhis ve doğru eğitim ile belirlenmektedir. Bilinen otizm belirtileri aşağıdaki gibidir;
- Öğrenmede zorluk çekme,
- Dil gelişme geriliği,
- Zeka eksikliği,
- Sosyal iletişim ve etkileşim sorunları,
- Anlama sorunları,
- Fiziksel temas sorunları,
- Duygularını ifade etme güçlüğü gibi birçok belirti ile ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte otizm belirtileri çocuktan çocuğa da farklılaşabilir.
Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir? Neden Ortaya Çıkar?
Otizm spektrum bozukluğunun tıpta bilinen bir nedeni bulunmamaktadır. Genetik ve çevreye bağlı olarak farklı nedenler ile ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Kesin bir tez olmamakla birlikte bu tanıyı alan çocukların sayısı günden güne artmaktadır.
Genetik bağlamda otizme neden olan bazı kalıtımsal faktörlerin olduğu söylenebilir. Genellikle rett sendromu ile ilişkilendirilen otizm rahatsızlığı bazı durumlarda FXS ile de bağlantılı olarak ortaya çıkabilmektedir. Genetik olarak ortaya çıkan farklı mutasyonların da otizmin nedeni olabildiği bilinmektedir.
Otizm Spektrum Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Otizm spektrum bozukluğu tedavisi etkin olarak birçok farklı yöntem ile gerçekleştirilebilmektedir. Kesin bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyemeyiz ancak otizm sorunu ile karşı karşıya olan bireylerin daha sağlıklı bir hayat yaşamaları için uygulanan bazı tedaviler mevcuttur.
Otizm spektrum bozukluğu tedavisinin ana amacı bu sorunun tamamen ortadan kalkması değildir. Çünkü böyle bir durum tıbben günümüzde mümkün görünmemektedir. Ancak uygulanan tedavi yöntemleri ile bireylerin otizm belirtileri ile daha az karşı karşıya kaldığı bir hayat yaşaması sağlanmaktadır. Otizm spektrum bozukluğu tedavi şekilleri;
- Davranış ve iletişim terapisi yöntemi,
- Eğitim terapileri,
- Aile terapileri,
- Konuşma terapileri,
- Hareket denge eğitimleri,
- İletişim terapileri ve benzeri birçok özel eğitim seçeneği otizm spektrum tedavisinde tercih edilmektedir.