Dil Konuşma Bozuklukları Nelerdir?

dil-ve-konusma-bozukluklari

Dil konuşma bozuklukları kişilerin farklı nedenler ile kendini ifade etmekte zorlanmalarını ifade eden rahatsızlıkların genel adıdır. Kimi zaman anlama kaynaklı kimi zaman da fiziksel olarak kişinin kendini ifade etmekte zorlanması dil ve konuşma bozukluklarına bağlı olarak tedavi yöntemlerine yönelimi arttırmaktadır. 

Dil ve Konuşma Bozukluğu Türleri

Dil ve konuşma bozukluğu birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bireyin anlama kaynaklı sorunlar yaşıyor olması ya da kas problemleri nedeni ile dil ve konuşma bozukluğu ortaya çıkabilir. Bilinen birçok dil ve konuşma bozukluğu türü bulunmaktadır.

Dil ve konuşma bozuklukları kişilerin kendilerini ifade etmelerini engelleyen rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklar beraberinde iletişim sorunları, toplumsal ortamlarda bulunmakta zorlanma gibi birçok sorun ortaya çıkmaktadır. Bilinen dil ve konuşma bozukluğu türleri;

  • Gecikmiş dil ve konuşma,
  • Artikülasyon ve fonolojik kaynaklı sorunlar,
  • Kekemelik, takipemi,
  • Ses bozuklukları,
  • Afazi,
  • Yutma bozuklukları,
  • Motor konuşma bozuklukları

Bilinen dil ve konuşma bozuklukları bireyin kendini ifade etmekte güçlük çekmesinin kaynağına bağlı olarak belirlenir. Otizm, down sendromu gibi bazı bilişsel rahatsızlıklar anlama kaynaklı dil ve konuşma bozukluğu yaşanmasına da neden olabilmektedir.

İlginizi Çekebilir! Özel Eğitim Nedir?

Bilişsel kaynaklı gerçekleşen dil ve konuşma bozuklukları gecikmiş dil ve konuşma sorunu adı altında incelenmektedir. Bireyin konuşma noktasında gecikmesinin nedenleri araştırıldığında bilişsel kaynaklı nedenler söz konusu ise bu noktada özel eğitim yöntemleri ile bireyin gelişimi takip edilmelidir.

dil-ve-konusma-bozuklugu

Gecikmiş Dil ve Konuşma

Gecikmiş dil ve konuşma sorunları daha çok bilişsel kaynaklı olan sorunlardır. Bu noktada birey iletişim kurma sorunları yaşarken anlama yönünden bazı sıkıntılar yaşayabilir. Gelişim yaşından geride kalan çocuklarda genellikle gecikmiş dil ve konuşma sorunu ortaya çıkar. Özel eğitim yöntemleri ile dil ve konuşma bozuklukları tedavi edilebilmektedir.

Artikülasyon ve Fonolojik Sorunlar

Artikülasyon ve fonolojik bozukluklar kişilerin sözcük üretirken, heceleme yaparken sesleri anlama ve ifade etme konusunda güçlük çekmesi ile ortaya çıkar. Kelime türetirken sorun yaşamak, cümle kurmakta güçlük çekmek bu durumun temel belirtileridir.

Kekemelik, Takipemi

Kekemelik ve takipemi kişinin konuşmanın ritmini ayarlayamaması ve hece tekrarına düşmesi ile ortaya çıkar. Konuşmada akıcılığın ortadan kalktığı bu rahatsızlıklar iletişim sorunlarına neden olmaktadır.

Konak özel eğitim merkezimiz bünyesinde birçok dil ve konuşma rahatsızlığının tedavisinde etkin yöntemler kullanılmaktadır.